Гвіздецька громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Дотримуйтесь заходів профілактики харчових отруєнь в побуті!

Дата: 21.09.2022 09:47
Кількість переглядів: 931

Здорове харчування – це найважливіший соціальний фактор, що визначає здоровя населення. Воно позначається на працездатності людини, фізичній активності та тривалості життя. Однак, продукти харчування при певних умовах можуть стати причиною різних кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Щоб їжа була безпечною, вона повинна відповідати діючим правилам безпеки і гігієнічним нормативам: за смаком, запахом, санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. Якщо не дотримуватись елементарних правил гігієни при зберіганні та приготуванні харчових продуктів, то можуть виникнути отруєння.

Джерела харчових отруєнь різноманітні: бактеріальні і не бактеріальні.  Хвороботворні мікроби можуть потрапити в їжу від хворої тварини чи людини, від носія інфекційних захворювань, з брудних рук, брудної тари. Нерідко їх заносять мухи, гризуни.  При сприятливих умовах в їжі мікроби швидко розмножуються і виділяють отруйні речовини – токсини. Бактеріальні харчові отруєння зазвичай мають раптовий початок, гострий перебіг. Клінічно вони проявляються такими симптомами як: блювання, пронос, підвищена температура. Найбільш часто реєструються кишкові інфекції викликані сальмонелами та харчові отруєння викликані токсином стафілокока.

Для профілактики харчових отруєнь в домашніх умовах необхідно:

  1. дотримуватись правил особистої гігієни;

  2. утримувати в чистоті кухню, обладнання та інвентар;

  3. використовувати в їжу продукти придбані тільки в торгових місцях та підприємствах громадського харчування;

  4. мати окреме обладнання та ножі для готових і сирих продуктів;

  5. забезпечувати захист продуктів від комах;

  6. при зберіганні продуктів в домашніх умовах дотримуватись температурного режиму;

  7. овочі та фрукти ретельно промивати проточною водою;

  8. дотримуватися термінів зберігання продуктів харчування, звертати увагу на маркування продукції;

  9. дотримуватись гігієнічних вимог при приготуванні домашніх консервів.

Харчові отруєння можуть нести небезпеку для життя, тому не піддавайте ризику своє здоров’я і здоров’я вашої сім’ї, уважно ставтесь до вибору продуктів харчування, тоді прийом їжі буде викликати тільки задоволення.

 

Зав. відділення епідеміологічного нагляду  (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань   Василь КОЗОВИЙФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь