Гвіздецька громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Закликаємо батьків надолужити пропущенні щеплення дітей!

Дата: 18.01.2023 08:44
Кількість переглядів: 590

   Інфекційні хвороби були великою бідою для людства. Епідемії забирали життя людей в більшій кількості, ніж війни та стихійні лиха. Найбільш дієвим заходом у боротьбі з інфекційною захворюваністю є проведення профілактичних щеплень (імунопрофілактика).

        Імунізація (проведення профілактичних щеплень) має за мету захистити від таких небезпечних інфекційних захворювань як дифтерія, кашлюк, правець, кір, паротит, краснуха, поліомієліт, вірусний гепатит В, гемофільна інфекція, туберкульоз. Згідно чинного законодавства в Україні профілактичні щеплення для населення проти зазначених інфекцій є обов’язковими.

        Прикладом успішної імунопрофілактики є ліквідація натуральної віспи у всьому світі, поліомієліту – у всій західній півкулі, більшості країн Європи. Успішність імунопрофілактики підтверджується відсутністю випадків захворювань новонароджених на правець, зниженням захворюваності, у порівнянні з довакцинальним періодом на дифтерію – у 89 раз, на кір – у 598 разів, кашлюк – у 64 рази. Слід відмітити вплив імунізації на рівень захворюваності на краснуху, який з початку її проведення зменшилась у 14 разів.  

       Проаналізувавши стан імунізації населення у Коломийському районі за 2022р. ,виявлено вкрай низьке виконання щеплень. З усіх дітей до 1 року лише: 59,3% отримали свої дози щеплення проти дифтерії, правця та кашлюку; 58.9% отримали свої дози щеплення проти гемофільної інфекції та 55,8% отримали свої дози проти поліомієліту. Також рівень вакцинації дорослого населення є дуже низьким.

        Цього недостатньо для формування колективного імунітету. За рекомендаціями ВООЗ, для безпеки громади та дітей рівень охоплення щепленнями повинен бути щонайменше 95%.

       Шановні батьки, не відмовляйтесь від щеплень, не вірте людям, які досить часто не є професіоналами і які агітують Вас проти проведення вакцинації. Вони не усвідомлюють, яке лихо може спіткати людей внаслідок не тільки повної, а навіть часткової відміни проведення профілактичних щеплень. Діти і навіть дорослі знову почнуть масово хворіти на дифтерію, кір, поліомієліт та інші „керовані” інфекції і не всі вони після цього залишаться живі та здорові. Варто зауважити, що чим старшою по віку є людина, тим важче вона переносить будь-які хвороби, особливо інфекційні і тим частіше у неї розвиваються ускладнення.

       Тож, якщо в дитини пропущені якісь із потрібних щеплень, необхідно звернутись до педіатра чи сімейного лікаря та вакцинуватись!

         Захистіть себе та своїх близьких від інфекційних хвороб!

Юля Козова, лікар епідеміологФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь