Гвіздецька громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Кишкові інфекції та їх профілактика

Дата: 18.04.2023 10:07
Кількість переглядів: 97

Поширення таких інфекційних хвороб, як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, окремі гепатити, лептоспіроз, холера та інших пов’язане з нехтуванням давно відомих і прописних істин. Ми постійно чуємо від медиків, чи з засобів масової інформації, про такі  відомі речі, як миття рук перед прийманням їжі, заборону використання «сирої» води, особливо з невідомих джерел, вживання немитих овочів та фруктів. Поширенню даної групи інфекційних хвороб сприяють також і комахи, зокрема мухи. Важливо, щоб харчові продукти, особливо швидкопсуючі (мясні, кондитерські і т.д.) зберігались згідно вимог (температурний режим, товарне сусідство), а сміття і харчові відходи не були доступними для мух та бродячих тварин.

              Актуальним є дане питання зараз, коли останнім часом від інтенсивних дощів підвищився рівень грунтової води в більшості криниць і не виключається можливість їхнього підтоплення. Тоді виходом з даної ситуації є попередня чистка криниць з послідуючою їх дезінфекцією. На той час є використання для потреб тільки  кипяченої води навіть для миття рук, посуду, овочів, купання і т.д.

                Керівники підприємств, установ,закладів – повинні першочергово потурбуватись про забезпечення їх доброякісною водою.

Хочеться наголосити, що великій небезпеці  піддають гостей, організатори заходів, де страви готують з недоброякісної сировини, з порушенням технології, умов зберігання, а також залучаються  до приготування чи обслуговування особи, що можуть бути носіями інфекції. За нанесення шкоди здоровю гостей, такі організатори можуть притягуватись навіть і до відповідальності.  

             Отож, дотримуватись елементарних правил особистої і колективної гігієни, утримувати в чистоті житло, території садиб та місць громадського перебування, вживання і використання для потреб води безпечної в епідвідношенні, а також дотримуватись такого банального правила, як миття рук перед вживанням їжі дозволить попередити більшість інфекційних хвороб. Відомо, що попередити хворобу завжди краще, ніж її лікувати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь