Гвіздецька громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Рекомендовані вакцини варті нашої уваги!

Дата: 26.04.2023 08:42
Кількість переглядів: 590

Фото без опису

Вакцинація дітей наразі залишається єдиним надійним методом із доказаною ефективністю для захисту дитини від небезпечних хвороб. ВОЗ наголошує: нехтуючи щепленнями згідно з віком, батьки наражають на небезпеку не лише здоров’я власної дитини, а й колективний імунітет, що необхідний для контролювання важких інфекційних хвороб.

Під час війни особливо важливо вакцинуватися з дотриманням рекомендованих інтервалів. Адже через те, що багато хто з українців змушений перебувати в місцях скупчення людей і з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик розвитку й поширення інфекційних хвороб.

Обов’язкові щеплення можна робити паралельно із рекомендованими для надійного захисту малюка. На сьогодні доступні сучасні багатокомпонентні вакцини європейської якості.

В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно.

Рекомендовані щеплення – не менш важливі і точно не шкідливі і не зайві, але ними держава не забезпечує населення безкоштовно. Тому вакцини проти нище перелічених інфекцій батьки мають придбати за власні кошти.

- Вітряної віспи яку ще називають «вітрянкою». Захворювання зазвичай переноситься легко, проте можуть виникнути ускладнення. Також може виникнути ураження нервової системи та сепсис.

- Ротавірусної інфекції. Ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі.

- Менінгококової інфекції. Менінгококовий менінгіт — небезпечна інфекція, яка вражає оболонки головного та спинного мозку. Якщо вчасно не розпочати лікування, то 50% випадків закінчуються летально.

- Пневмококової інфекції Пневмокок є причиною таких небезпечних захворювань, як менінгіт, бактеріємія та сепсис. У всьому світі пневмококова інфекція — одна із основних причин смертності серед дітей до 5 років.

- Гепатит А — вірусне захворювання печінки. В Україні трапляються його спалахи через забруднення води. Також вакцинація від гепатиту А рекомендована всім, хто планує відвідати країни, де він поширений, зокрема: Африку, Азію і Південну Америку.

Всі ці захворювання небезпечні для людини, а щеплення від них є рекомендованими (розділ 3 наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011).

Підготуйте дитину до щеплення

Зробити щеплення дитині легко при правильній підготовці. Слідкуйте за малюком мінімум три дні до запланованої дати вакцинації. Вимірюйте температуру двічі на день. У день процедури дитина має бути здоровою. За тиждень не вводіть нових продуктів та не починайте прикорм. Переконайтесь, що у дитини немає висипу та алергії.

Інколи педіатри рекомендують здавати аналіз крові та сечі до вакцинації. Це не обов’язково, але бажано, якщо дитина хворіла напередодні.

Погодуйте малюка перед візитом до лікаря – не слід робити щеплення натщесерце.

Ніколи не лякайте малюка уколами. Щоб покращити ситуацію, можна захопити із собою улюблену іграшку та відволікати увагу малечі під час маніпуляції.

Наші родини можуть і мають бути захищеними!

Піклуємося про кожного!

 

                                                               Ірина АНДРУСЯК лікар-епідеміолог

                                                               відділення епіднагляду (спостереження)

                                                               за інфекційними хворобами

                                                              Коломийського районного відділу

                                                              ДУ «Івано-Франківський ОЦКІХ МОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь