Гвіздецька громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Спеціалісти Держпродспоживслужби Івано-Франківщини провели ґрунтові розкопки та обстеження земель

Дата: 25.10.2023 10:07
Кількість переглядів: 591

Фото без описуФото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

  

 

Спеціалісти Держпродспоживслужби Івано-Франківщини провели ґрунтові розкопки та обстеження земель

 

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області в базових та інших господарствах  області провели осінні ґрунтові розкопки та обстеження полів, садів, лісосмуг, неорних земель, інших сільськогосподарських угідь на виявлення зараження їх шкідниками та хворобами.

Ґрунтові розкопки проводяться щорічно за загальноприйнятими методиками з метою визначення видового складу, щільності, вікового стану та інших показників популяцій шкідників, що зимують в ґрунті.

У зв’язку із теплою погодою, яка спостерігалась у вересні та на початку жовтня, під час розкопок більшу частину шкідників було виявлено у верхньому шарі ґрунту. Серед видового складу переважали:

- Личинки травневих хрущів, дротяників та несправжніх дротяників, якими  заселено 52-54% обстежених площ з чисельність 0,8-0,6 екз. на м.кв., що більше по заселеності та по чисельності ніж в минулому році (0,5 екз./м.кв.). У віковому співвідношенні травневих хрущів цього року переважають личинки І-ІІ віку.

- На 22% обстежених площ стерні озимої пшениці, встановлено, що чисельність личинок хлібної жужелиці складає 0,3 екз. на кв.м., що на рівні минулого року.  З появою сходів озимих колосових культур особливо по стерньовим попередникам шкідник завдаватиме їм шкоди. Хлібна жужелиця (турун) дуже холодостійкий шкідник, розвиток личинок і їх харчування тривають на озимих посівах до настання заморозків. ЕПШ хлібної жужелиці в фазу сходів колосових культур складає 1-2 екз. на 1 кв.м.

- Значну небезпеку посівам сільськогосподарських культур становлять підгризаючі совки – озима та оклична. На 23% обстежених площ, виявлено гусениці озимої совки ІІ покоління з чисельністю 0,6 екз. на кв.м., що більше ніж в минулому році (0,4 екз./м.кв.). Гусениці озимої совки ведуть нічний спосіб життя, вони харчуються підземними частинами стебел і корінням озимого ріпаку, озимих зернових культур, багаторічних трав, тощо. Гусениці пошкоджують рослини, прогризаючи дірки в листках і кореневу шийку рослин. Ґрунтові шкідники були поширені в усіх районах області.

Також проводяться обстеження посівів сільськогосподарських культур та інших угідь для виявлення зимуючого запасу шкідників польових культур та багаторічних насаджень, заселеності мишоподібними гризунами.

Враховуючи значний зимуючий запас та за умов доброї перезимівлі в 2024 році, існує загроза шкідливості вищезгаданих шкідників в посівах зернових, просапних, технічних та овочевих культур.

На підставі цих обстежень та ґрунтових розкопок розробляються  прогнози появи та заходи по боротьбі з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур на наступний рік, що дасть можливість поінформувати  та попередити сільськогосподарського виробника для того, щоб провести захист рослин вчасно, економічно та екологічно обґрунтовано.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь