Гвіздецька громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

Роз’яснення щодо причин та необхідності коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення КП Гвіздецький ККП» по Гвіздецькій ТГ

Дата: 20.11.2023 13:53
Кількість переглядів: 630

Фото без описуЗаконами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про ціни і ціноутворення», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державне регулювання в сфері комунальних послуг», постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» для суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання, передбачено встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги на рівні, що буде покривати всі витрати в собівартості цих послуг та інвестиційну складову.

Відповідно до частини десятої статті 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» у разі зміни протягом строку дії цін/тарифів обсягу окремих складових економічно обґрунтованих витрат з причин, які не залежать від виконавця/виробника, зокрема, збільшення або зменшення податків і зборів, мінімальної заробітної плати, орендної плати та амортизаційних відрахувань, підвищення або зниження цін на паливно-енергетичні та інші матеріальні ресурси, виконавці/виробники проводять коригування встановлених цін/тарифів на житлово-комунальні послуги і подають на затвердження до органу, уповноваженого здійснювати встановлення таких цін/тарифів.

Процес формування , та коригування (розрахунку) тарифів на житлово-комунальні послуги регламентовано чинною нормативно-правовою базою. Кабінетом Міністрів України затверджено єдині для всіх суб’єктів господарювання, що функціонують на ринку житлово-комунальних послуг, порядки формування тарифів на житлово-комунальні послуги, зокрема, Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869.

Діючі на цей час тарифи на послуги водопостачання та водовідведення в населеному пункті смт. Гвіздець  встановлені з  01.03.2021 року рішенням сесії Гвіздецької селищної ради від 10.02.2021 року  № № 84-2/2021   у наступному розмірі:

Вартість (тариф) централізованого водопостачання для абонентів

за водопостачання:

- населення за 1 куб. м – 15,00грн.;

- бюджетні організації за 1 куб. м – 17,20 грн.;

- інші споживачі -22, 00 грн.

За водовідведення:

- населення за 1 куб. м – 16,00 грн.;

- бюджетні організації за 1 куб. м – 18,40 грн.;

- інші споживачі  за 1 куб. м. – 24,00 грн.

 В результаті змін у ціновій політиці, що мають постійний характер та не залежать від господарської діяльності підприємства, основні складові тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення суттєво зросли, а саме: зростання вартості електроенергії, збільшення ставок на ресурсні платежі, ріст цін на ПММ,  ріст ставок сплати відсотків.  У зв’язку з тим, ми вимушені коригувати діючі тарифи.

Коригування діючих тарифів проводиться по складових витрат на електроенергію, витрати на сплату  платежів та витрати пов’язані з погашенням кредиту, обсяги інших витрат, пов’язаних із провадженням ліцензованої діяльності залишилися без змін.

        У діючих тарифах розрахунки витрат по статті «Витрати на електроенергію» у складі прямих витрат вартість електроенергії становила  3,85 грн./кВт. год.,  на даний момент (рахунок за вересень 2023 року) –  7,85   грн./кВт. год. з ПДВ. 

Що у відсотковому відношенні складає 103%

    Згідно Закону України  від 30.11.2021р. №1914-ІХ «Про внесення змін до ПКУ та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» на 2022 -2023 рр.  зросли ставки зборів на сплату екологічного податку у 4,8 рази,  спецвикористання  на 14,5%, плата за користування надрами  на 18%. Тому, витрати по ресурсних платежах збільшилися на  29,6% .

З моменту встановлення та дії тарифів  зросли ціни на ПММ (бензин, дизпаливо) майже у 2 рази.

Збільшилися  витрати на оплату праці та оплату єдиного соціального внеску.

За рахунок з збільшення мінімальної заробітної плати з 6000 грн. на 6700 грн.,

Що у відсотковому відношенні складає 11,2%

В  зв’язку з переходом  комунального підприємства на загальну форму оподаткування з 01.10.2023 р. до складу структури тарифу буде врахований податок на додану вартість (ПДВ-20%).

Отже, коригування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є необхідним заходом для належного функціонування підприємства, зокрема, для здійснення розрахунків за використання води  та електроенергії  та забезпечення споживачів якісними послугами та питною водою.

Враховуючи вищенаведене, КП Гвіздецький ККП здійснило розрахунки економічно обґрунтованих витрат  на централізоване водопостачання та водовідведення та подає  їх до виконавчого комітету Гвіздецької селищної ради :

за водопостачання:

- населення за 1 куб. м – 25,00грн.;

- бюджетні організації за 1 куб. м – 28,70 грн.;

- інші споживачі -36,75 грн.

За водовідведення:

- населення за 1 куб. м – 26,72 грн.;

- бюджетні організації за 1 куб. м – 30,75 грн.;

- інші споживачі  за 1 куб. м. – 40,00 грн.

Планові відкориговані тарифи зросли на:

- з централізованого водопостачання смт. Гвіздець   на 67 %

- з централізованого водовідведення смт. Гвіздець   на 67 %

     Зазначені тарифи на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення заплановано ввести в дію з 01.12. 2023 року. Зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб приймаються по 27.11.2023 р. за адресою: . смт. Гвіздець вул. Українська,3.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь