Гвіздецька громада

Івано-Франківська область, Коломийський район

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПОТРАПИЛИ В ЗОНУ ОБСТРІЛУ

Дата: 05.07.2024 08:38
Кількість переглядів: 109

Фото без опису

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПОТРАПИЛИ В ЗОНУ ОБСТРІЛУ

ЩО ВАРТО ЗНАТИ, ОПИНИВШИСЬ В ЗОНІ ОБСТРІЛУ СТРІЛЕЦЬКОЮ ЗБРОЄЮ?

 

  • Під час стрілянини найкраще сховатися у захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або навіть у самій ванні). Коли це неможливо, варто лягти, прикрившись предметами, які здатні захистити вас від уламків і куль.
  • Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям також може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ґанку. Не намагайтеся сховатися за автомобілями або кіосками ― вони часто стають мішенями.
  • Де б ви не знаходились, тіло повинне бути у максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде бодай протягом 5 хвилин.
  • Якщо ваше житло перебуває в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна (наприклад, клейкою плівкою) ― це допоможе уникнути розльоту уламків скла. Бажано закрити вікна, наприклад, мішками з піском або масивними меблями.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ, ОПИНИВШИСЬ В ЗОНІ АРТИЛЕРІЙСЬКОГО ОБСТРІЛУ?

Під час артобстрілів:

  • Під час артилерійського, мінометного обстрілу або авіаційного нальоту не залишайтеся в під’їздах, під арками та на сходових клітках.
  • Також небезпечно ховатися у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій і під стінами будинків із легких конструкцій. Такі об’єкти неміцні, ви можете опинитись під завалом або травмуватися.
  • Якщо вогонь артилерії, мінометний обстріл, авіаційне бомбардування застали вас на шляху, негайно лягайте на землю, туди, де є виступ, або хоча б у невелике заглиблення. Захист можуть надати бетонні конструкції (окрім тих, які можуть обвалитися або загорітися), траншеї, неглибокі підземні колодязі, широкі труби водостоку і канави.
  • Закривайте долонями вуха та відкривайте рот ― це врятує від контузії, убереже від баротравми.
  • Не приступайте до розбору завалів самостійно, чекайте фахівців з розмінування та представників аварійно-рятувальної служби.

Під час артилерійських обстрілів системами залпового вогню:

  • Снаряд (ракету) можна помітити та зреагувати, залп реактивної установки добре видно. Вночі це яскравий спалах на обрії, а вдень ― димні сліди ракет;
  • Організуйте постійне спостереження, постійно тримайте у полі зору будівлі та споруди, які знаходяться поруч та які можливо використовувати як укриття. Після сигналу спостерігача є декілька секунд для того, щоб сховатись.
  • Ховайтеся у підвалі або в іншому заглибленому приміщенні. Вибирайте місце у кутку між несучими стінами та недалеко від вікон та дверей для того, щоб миттєво покинути будинок у випадку попадання снаряду.
  • Не виходьте з укриття, не почекавши хоча б 10 хвилин після завершення обстрілу, адже після залпу зазвичай ведеться уточнення результатів стрільби і коригування вогню або зміна позиції.

Якщо обстріл застав вас на вулиці:

Якщо артилерійський обстріл застав вас на вулиці, негайно ляжте на землю (канаву, яму), щільно притуліться до якогось виступу: бордюру, клумби, огорожі або якоїсь бетонної конструкції та накрийте голову руками. Найчастіше причиною поранення є не пряме влучення снаряду, а результат попадання уламків та вплив вибухової хвилі. Снаряди та міни відриваються в верхньому шарі грунту, уламки після підриву летять на висоті 30-50 см над поверхнею землі.

 

Якщо обстріл застав вас у будівлі:

Негайно зійдіть в підвал, у випадку якщо підвал відсутній або зачинений, зайдіть до сусідів на першому поверсі. Існує правило: чим нижче спустишся, тим безпечніше. Як правило, снаряди попадають у верхні поверхи.

Якщо артилерійський обстріл застав вас у будинку зненацька і не лишилося часу зреагувати, швидко йдіть у кімнату, віддалену напряму, звідки ведеться обстріл. Лежачи або сидячи, притуліться до несучої стіни, не стійте навпроти. Найчастіше осколки потрапляють у приміщення через вікна. Якщо є можливість, завчасно заклейте скотчем скло вікон або забарикадуйте шафами, це врятує вас від уламків скла. Якщо обстріли є постійними, необхідно завчасно забарикадувати вікна мішками з піском, важкими меблями, речами.

Якщо під час обстрілу ви знаходитеся в транспорті (маршрутному таксі, тролейбусі, трамваї):

1. Попросіть водія зупинити транспортний засіб.

2. Вийдіть із транспортного засобу та відбіжіть від дороги в напрямку від багатоповерхівок та промислових об’єктів, ляжте на землю та закрийте голову руками.

Якщо вибухи застали вас у дорозі на власному автомобілі:

Не розраховуйте, що на авто ви зможете швидко втекти від обстрілу. Якщо можете ― зʼїдьте на узбіччя, залиште автівку й ховайтесь у полі, лісі чи зоні забудови. Якщо довкола відкритий простір ― вийдіть з автомобіля, відійдіть від нього, ляжте й закрийте голову руками. Якщо не можете вийти ― нахиліться нижче рівня вікон. Це бодай частково захистить вас від пострілів і уламків скла, якщо воно розібʼється.

ЩО ВАРТО ЗНАТИ, ОПИНИВШИСЬ У ЗОНІ ПОВІТРЯНОЇ АТАКИ?

 Якщо ви вдома:

1. Увімкніть приймач радіотрансляційної мережі, телевізор, радіоприймач, уважно прослухайте інформацію.

2. Якщо є можливість, попередьте сусідів та одиноких людей, що мешкають поруч.

3. Зачиніть вікна, вимкніть усі електричні та нагрівальні прилади.

4. Перекрийте квартирний газовий вентиль, загасіть печі, вимкніть світло.

5. Швидко одягніться та одягніть дітей.

Перевірте наявність пришитих із внутрішнього боку одягу у дітей дошкільного віку нашивок, на яких зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, адреса, вік, номер домашнього телефону.

6. Візьміть:

– індивідуальні засоби захисту;

– завчасно підготовлений запас продуктів і води;

– особисті документи;

– кишеньковий ліхтар

та найкоротшим шляхом прямуйте до найближчої захисної споруди.

Якщо ви на роботі:

1. Виконайте заходи, передбачені на цей випадок Планом реагування на надзвичайні ситуації суб’єктами господарювання, Інструкції щодо дій персоналу суб’єкта господарювання у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій.

2. Дійте за вказівками керівництва суб’єкта господарювання.

3. Швидко, без паніки займіть місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні).

4. Виконуйте вимоги старшого (коменданта).

Якщо ви в громадському місці:

1. Вислухайте вказівки адміністрації.

2. Дійте відповідно до них – ідіть у зазначені сховища або укриття.

Якщо ви у транспорті:

1. Попросіть водія зупинити транспортний засіб.

2. Вийдіть з транспортного засобу та рухайтесь у напрямі, протилежному від багатоповерхівок та промислових об’єктів (парку, скверу, пустиря).

3. Швидко, без паніки займіть місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні).

У разі відсутності в радіусі 500 м від будинку захисної споруди використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком. Не можна після сигналу «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА» залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах. Внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь